Onsdag den 26 maj

Kallt mulet!
När ska våren komma hit upp på fjället? Björken har musöron!
Ronja som skulle ställas i Österbybruk på lördag är helt avbarrad så hon får stanna hemma. Hoppas på bättre lycka den 12 Juni i Avesta.
Arwen tror fortfarande att hon är dräktig Matte börjar tvivla. Men vem vet.

Söndag den 23 maj

Lill matte och Ronja är trötta efter gårdagen. Finns det skönare säng?🙂

Lördagen 22 maj

Tindra på besök hos Alida som fyller två. Alida och Tindra tar en promenad i vårvärmen.

Torsdagen 13 maj

Julia har varit här större delen av dagen och hjälpt till med hundtvätt mm ( Hundspa). Vilka rena och goa hundar det luktar gott och massor av päls har borstas ur.
Tusen tack Julia!

FORTFARANDE 11 MAJ

Det snöar massor!!! Var är våren???  🤨
Bäst att tända en brasa i öppna spisen och få lite vinter mys😀 .

Redan den 11 maj

En hel månad har gått sen jag skrev här i dagboken.
Här på fjället är det fortfarande en hel del snö och minusgrader på nätterna.
Arwen har varit i Norge och träffat en "Bamse". Tyvärr var hon där två dagar förtidigt så det blev ingen parning. Vi fick vända tillbaka till Dalarna och träffa en Dalkar i stället. Alexus fick ställa upp. Han kämpade och kämpade för att få till en hängning men det blev bara en massa bra försök. Men vem vet han var ju där ett antal gånger, det kanske blir lite valpar.
Om fyra veckor ska hon få undersökas.
Galadriel ska få åka till Norge i september och träffa "Bamse". Vi hoppas på mer tur då.
Ronja Rövardotter ska till Österbybruk på utställnng den 29 Maj.
Ronja och Lovis ska till Avesta den 12 juni på utställning. Frodo ska komma hit i den 11 juni och stanna en vecka.

12 April

Tiden går så fort! Vår vår, takdropp och strålande vårsol på fjället. 11 april en underbar dag i sol på fjället med 5 berner. 12 april snöskor, fyra berner, sol, fika och vår på nibfjället. Bilden är vyn från snögrottan över städjan. Kan man ha det bättre på sin födelsedag.

5 April

Dags för Brummelisa att lämna flocken och få ett nytt hem. Lillmatte tog med sig lilltjejen från Idre och ner till Vika för att där bli hämtad till sin nya familj för fortsatt färd mot Märsta.
Det var ett känslofyllt avsked, både fd lillmatte, nya ägaren Ulrika ( läs: pappa Alexus matte) fick en tår i ögat när lilltjejen åkte iväg med sin foderfamilj. Hela familjen kommer sakna lillan, gissar att t o m katterna gör det efter att ha retats med henne hela helgen.

Brummelisa fick även träffa pappa Alexus innan avfärd från Vika, det var med skräckblandad förtjusning hon såg en större kopia av sig själv.
//Emelie

Påskdagen

Alla tjejerna älskar att vara ute i solen och leka i snön. Saga njuter verkligen av att busa med sin lilla dotter.

27 Mars
Brummelisa är ensam kvar. Hon får följa med de andra på korta turer i backen. Sitter bredvid och tittar på när de andra busar om kring i snön.

26 Mars
Ytterligare två småttingar flyttar. Snusmumrik åker ner till Skåne och Lilla My flyttar till Skärblacka utan för Norrköping. Saga låter dem dia en sista gång innan de flyttar. Nu börjar det bli tomt i huset!
Även Galadriel åker hem några veckor innan hon kommer hit upp igen för att få valpar.

25 Mars
 Brumma flyttade till sitt nya hem i Kålmården. Matte Cicci kom tillsammans med Niklas och hämta hem henne. Saga letade efter sin dotter en lång stund tills hon fattade att även hon hade flyttat.

23 Mars
I går kväll kom bus syrran Galadriel alias Molly på besök. Hon ska vara här hela veckan. Det var ingen busig dam. Hon var en mycket mer mogen dam en syster yster Arwen. Hon är säkert dräktig. Även Tindra verkar dräktig men det är mer otroligt.

22 mars
Bamse ska flytta!
Familjen Maria Söderman från Hedemora kom hit upp och hämtade hem sin nya lilla son. Saga fattade på engång vad som skulle ske när familjen kom hit. " Nu skulle en av sönerna adopteras".

20 mars
Varmgrader och lek i snön med mamma Saga och halvsyskonen.

18 mars
Nu har vi varit i Norge hos veterinären. Chipade och vaccinerade och undersökta. Alla var bra, men lilla Brumma har lite överbett (men sötast). Nu ska alla pärmar göras i ordning inför flytten till sina nya familjer.

17 mars
8 veckor!! Nu börjar de bli mer än livat i valprummen. Snusmumriken retar Brummelisa, Bamse hoppar på Brumma och Lilla My tittar på. Halv syrran Galadriel parade sig med Mascot i går kväll.
---Tänk om vi blir halv mostrar och halv morbrödrar. Vi får väl se i vecka 20. 

16 mars
Tiden går så fort alla valparna utom Brummelisa kommer flytta inom kort. Alla valparna vet också till vilken familj det kommer att flytta.
De älskar att vara ut i snön och busa med de stora hundarna, smaka på snö och leva rövare. 
Snusmumriken kommer bli en skånepåg, Bamse en Dalkarl, Brumma och Lilla my kommer flytta runt Norrköping och Brummelisa ska bli kenneldam här i Dalarna.
Galadriel har varit och parat med Mascot i stället för Tindra som inte var villig för femöre. Blir det valpar kommer de i maj och levereras i mitten av juli.

7 Mars söndag
I går lördag var Ulrika här matte till Alexus. Vi  har kommit överens om att Brummelisa kommer flytta till Kastenhofs kennel.
Valparn bor nu nere på och diar vid 6.30 på morgonen, sover gått på natten och är duktiga att göra sina behov på tidningar. Mamma Saga diar småttingarna ofta under dagen. De äter Magnussons valpfoder utblandat med lite varm majsvälling och växer som ogräs.

Tindra har åkt med Ulrika för att se om hon och Mascot kan falla för varandra.
Dags för att få känna på snön nu när det inte är 14 minus eller mer. Läskigt!!!

3 Mars
Vilken dag!! SOL! Skidåkning i backen med Marta bonus barnbarnet.
Julia har varit här och hjälpt mig hela eftermiddagen med alla småttingar och de stora hundarna, så jag kunnat njuta av denna härliga dag.
Fotograf för dagen Julia.

26/2 fredag eftermiddag
Vår nya kennel flicka Julia är på besök igen.

26/2 Fredag
Det var inte Ronja som var på G utan Tindra som starta sitt löp. Galadriel alias Molly löper också.
Valpisarna växer och växer. De är riktiga små tuffingar slås och gnager på stolsben mm. Alla fem börjar visa sitt temperament.
De har flyttat ur valplådan och är på golvet i lillmattes sovrum på natten och i köket på dagen.
De diar fortfarnade en hel del och äter Magnussons valpfoder.

Tisdag 16/2
Saga diar fortfarande alla måltider och valpisarna växer som de ska men  nu är det dags att få smaka på något annat så det blir lite köttfärs blandat med ägg (gula) och lite grädde.
Ronja är på g att börja löpa sen kommer väl Tindra och Arwen på löpande band. 
 

Fredag den 12/2
Vilken dag!! Småttingarna växer och går omkring. Saga har så mycket mjölk att det läcker ur de juver som inte dias.
Tindra, Arwen och Ronja var med matte på en två timmas snöpromenad.
Arwen fick springa med matte på en skidutflykt. (konstigt att hon inte är helt utslagen)
OCH EN STRÅLANDE SOL! 
🙂

Söndag 7/2
Alla fem har blå små ögon och väger runt 2 kg. Lillmatte var åter på besök. Fixade klor och gosade.
Saga lämna huset för en längre promenad men sen var det full fart in i valprumet igen.
Alla fem tränar flitigt på att försöka gå på alla fyra ben.
Vingligt🤩

Söndag 31/1
11 dagar och de mår finfint. Äta och sova. Varit lite kallt på fjället så nu står en bilvärmare i valprummet. Bamse är den enda som ännu börjat öppna ögonen, tidsfråga till alla kikar runt.

Torsdag 28/1
I morgon kommer lill Matte.  Vilken lycka!!!!!!
Det finns mycket pudersnö att leka i. Ronja, Arwen och Tindra har jätte roligt på promenaderna med bus, lek och leta godis djupt ner i snön.

Onsdag 27/1
En vecka! Små limpor med fyra ben. Alla väger över 1 kg. Brumma som föddes sist väger 1200g. Brummelisa väger minst 1050g.

Tisdag 26/1
Lungt i valprummet. Dags att städa och tvätta golven och bädda rent i valplådan. Saga börjar lämna valparna lite längre stunder. De små ligger mest och snusar och gnyr lite då och då.

Måndag 25/1
Valparna växer som ogräs den största närmar sig 1 kg det saknas bara några g. Saga håller rent och fint i valplådan.
Arwen är så nyfiken på vad Saga har i Emelies rum men bara hon  visar sig i dörröppningen får hon höra att svagt morrande.
Nu kommer snart lill Matte hit upp. ( Bara några dagar kvar).

Lördag 23/1
Äntligen lite utvilad.
Saga är en jätte duktig mor. Hon låter de små dia ofta och håller de rena och fina. I snitt har de gått upp 2 hg. Hon har haft så mycket mjölk att de tillsammans har gått upp 1 kg.
 
Det ser ut som Saga går och väntar på att lill Matte ska komma hem. Hon tittar ofta frågande på mig och sen på Emelies prinsess-säng.

Onsdag 20/1
Sagas vatten gick kl 10.40... Matte (Emelie) sitter pa helspann i Kuala Lumpur i Malaysia och far standig uppdatering fran Idre och mamma (Ingalill).

Nu ar vantan snart till enda och nar valparna ar en vecka och en dag kommer jag far se dom alla och min fina tjej.
Langtar helt galet inte visste jag att det skulle vara sa svart att inte vara pa plats.

//Emelie

(Ledsen for avsaknad av prickar!)


Saga ville inte föda i valplådan utan i Emelies prinsess-säng. Motvilligt flyttade hon ner i valplådan tillsammans med Emelies röda överkast. Vattnet gick som tur var i valplådan.
Valparna föddes lätt.

11.40 föddes Snusmumriken
12.10 föddes Bamse
13.05 föddes Lilla My
15.06 föddes Brummelisa
16.20 föddes Brumma
Mor och småttingar må bra

Tisdag 19/1
Trött efter en natt med vak utan att det har blivit några småttingar. Saga har det jobbigt flåsar och bäddar men det vill inte komma några småttingar än. Hon fick för sig att det var lämpligt att gräva en lya i snön under bron nu på morgon kvisten. Lite väl kallt tyckte jag.
🤨 🤔

14 januari
Arven och Tindra har gått med skid och frilufsfrämjandet på snöskotur. Jätte roligt massor av snö att pulsa i. Det fastnade lite snö i tassarna men  inte som tidigare turer på fjället. Matte hade smörjt in tassarna med fet salva som smakade lite för gott för att göra bästa nyttan.

Matte är såld på ett par snöskor. (Rosa)

Tisdag 12/1
Saga har varit hos veterinären för att se hur många valpar som hon ska få.
Den här gången var det inte så lätt. Alla valpar låg långt fram och hon var lite för rund för att man skulle se något på röntgen. Vi pröva med ultraljud. Det gick så där. Småttingar i magen var livliga och rörde sig hela tiden. I ena hornet fanns det minst tre stycken. Vi antar att det finns lika många i andra hornet. Valparna var stora!
Valplådan är bäddad och färdig.

Söndag 10/1
Sov över hos min (Emelie) pappa Jan ute vid Roxnäs udde i Falun. Morgonpromenaden -28 och här ovan är vi på promenad ute på Runn då var det bara -24 =). En riktigt härlig förmiddag och tjejerna rusade runt som riktiga virvelvindar. Efter att pappa lärt känna och tycka om Saga tyckte han att de här tjejerna kanske var lite väl livliga.
Tjejerna åker upp till fjällen imorgon bitti igen.
//Emelie

Lördag 9/1
Idag har vi varit på långpromenad, kallt som attan om tassarna -24 och lekt massor i trädgården. Sen på utflykt till Falun, uppfört oss alldeles exemplariskt i Annas etta.
Det är bara lillmatte som tycker det är galet kallt ute, Arwen vill helst vara ute hela tiden.

//Emelie

Fredag 8/1
Saga känner av mer och mer av sin dräktighet. Hon börjar nu tycka det är jobbigt att gå upp och ned för trappan. Sen är det även kallt och obehagligt att gå utanför dörren.

Nya valprummet (mitt sovrum) är ommöblerat, Saga har nu sin favoritsäng "prinsessängen" intill valplådan. Gammelmatte blev varm i hjärtat när Saga glatt sprang fram och luktade på valplådan. Efter två valpningar och 12 valpar börjar hon tydligen bli vän med barnkammaren. Kanske gillar hon den bättre nu när hon vet att hennes favoritplats för första gången är precis intill.

Arwen och Ronja är på utflykt över helgen och ska tillbringa lördag och söndag med mig hemma i Vikmanshyttan eftersom mamma är iväg och diplomerar. De äldre damerna tar en slapparhelg utan vildbattingarna med husse i Idre. 

Jag  tycker det känns sådär kul att vara på andra sidan jordklotet när Saga ska valpa. Det kommer för första gången bli namngivning av valparna via sms =D

Nu hör jag skall i trädgården. Gissar att två busfrön anlänt.
//Emelie

Måndag 4/1
Saga deppar lillmatte har åkt hem.


Även "lillmatte" saknar sin Saga//Emelie

Lördag 2/1 2010
Idag gick vi en tur på Nipfjället. Riktigt kallt -20 men tjejerna tyckte det var kanon. Enda problemet var isklumpar mellan trampdynorna.

Gandalf var på besök lika glad och gosig som alltid. Saga gick på promenad med sonen istället för tur på fjället då hon är för dräktig för dessa strapatser.

Om någon har tips på bra tossor för långa snöpromenader för vovvarna berätta gärna, för snö- och isklumpar sätter stopp för många härliga turer på fjället.

/Emelie

Snöstorm!
Tindra, Saga, Arwen och Ronja Rövardotter ser ut som isbjörnar. Jätte kul att gräva i den nya snön.

Saga blir lite rundare för var dag.
Snön yr och det är 8 minus. Tindra, Arwen och Ronja Rövardotter busar i snön och Saga vill också leka men orkar inte med i de andras tempo. Hon känner av att hon har smått att vänta.

Kommentarer

Emelie

10.04.2015 08:09

Nästan lite otäckt när man ser bilden från Heras parning. Jag ser bara Saga i den bilden

brittis

24.01.2015 10:31

ruff hälsar och grattar till sina små❤️Idag väntar han på att bli pappa igen!

Smilla

19.01.2015 22:46

Grattis till de nya småttingarna!Håller tassarna för att allt går bra i fortsättningenHälsar Smilla

Sofie

03.03.2014 20:47

Vilken sötnos hon är Dumle Viktualia! Så gosig. Tusen tack Ingalill. Just nu sover hon djupt, helt slut efter alla nya intryck

Siri

28.02.2014 10:02

En liten hilsen fra Sandy. Hun har kommet hjem og er presis som hun alltid har vært, hoppende glad! Hun har fortsatt igjen lite melk, men ellers er alt bra! :-

Niklas Hammarberg

25.02.2014 22:44

Varma hälsningar från Alfons (Granbokajsas Lilla Gubben) som nu har anlänt till sitt nya hem i Närke!

annsofie jansson

06.11.2013 19:10

hej
vi pratades vid i telefon idag och nu hoppas vi det blir valpar i slutet på året och att en valp får flytta till borlänge till vårt glada gäng.

Teddy Roswall

03.11.2013 22:29

Tackar för en kanon trevlig valpträff!! Mvh Fam. Roswall

Kristina Nordström

15.09.2013 20:27

Hej! Vår veterinär rekommenderar oss att röntga Ludde (fd Mufasa) då han är 18 månader. Återkommer i december med besked. Hälsningar till kenneln o kullsyskonen

Ulrika Ransjö

23.09.2013 11:06

var bor ni? vi var hos veterinären i Knivsta, specialist på ledröntgen av bl a berner, och Nala (numera Tullia) var där vid 12 mån, perfekta leder. lycka till!

Siri

Hei! Gleder meg til å komme å passe på Sarafina og Nala på lørdag

15.08.2012 08:56

Sandy er på bedringens vei, men hun synes det er litt vondt å rense våteksemen. Klemmer!

Ing-Marie Bergman med familj

23.07.2012 20:28

Härliga valpar. Alla med sin egen personlighet. Vi väntar så på att få välkomna vår nya familjemedlem till Åsen - Sarabi.

Ingalill Asplind

14.12.2011 13:29

Tack för ett jättetrevligt samtal Ingalill, hemsidan är jättefin vilka härliga hundar.
Vi hörs

Sofia Ingelmark

24.02.2011 08:37

Dåligt med uppdateringar nu.... =)

http://quilaoronja.blogspot.com

09.12.2010 23:59

Vad kul att hitta till er fina sida. Vi var o fjällvandrade på Nipfjället med våra bernertjejer, just när första snön kommit. Underbart!

Senaste kommentaren

22.09 | 21:35

👍Håller alla tummar och tassar att det går bra med valpningen!
Mvh blivande pälsfarmor!❤️

04.07 | 12:43

Hej!

Jag undrar om ni har några lediga eller kommande perro-valpar.

28.03 | 12:16

Har du perro valpar ??
Har haft 4 st så härliga hundar ställde ut mycket den ena blev s ensk norsk dansk finsk estnisk campion

31.01 | 17:37

Är intresserad av en en tik, hör av er om det finns mvh Annette